Från olja, gas och bensintörstiga vrålåk till elbilar och hårda miljökrav på nybyggen. Shejkernas och miljardärernas tummelplats Dubai ska bli hållbart. Men än så länge är det oklart hur stor effekt åtgärderna får – och svenska experter är skeptiska mot de valda strategierna.
Längs Sheikh Zayed Road i Dubai ligger bilhandlarnas showrooms tätt. Och det är långtifrån bara vanliga Svenssonbilar som säljs. Exempelvis har Rolls-Royce ett stort eget showroom, liksom Bentley, Lamborghini, Maserati och alla de andra dollargrinen. De flesta bensintörstiga lyxåk som säljer på flärd och exklusivitet istället för miljö och hållbarhet.
– Det är väl bara Tesla vi har än så länge, säger Muhammad Sheraz, marknadskoordinator inne hos en av de lyxigaste handlarna, Deals on Wheels.
Överlag har inte eko varit något säljargument överhuvudtaget i det oljestinna emiratet. Faktum är att Förenade Arabemiraten, som Dubai tillhör, har en av världens högsta nivåer av koldioxidutsläpp per capita, om 18,7 ton. Motsvarande siffra för Sverige är 4,6 ton per capita, för Kina 7,6 och för Indien 1,6.
Så har också Förenade Arabemiratens ekonomiska mirakel närmast uteslutande berott av de väldiga råvarutillgångarna, främst olja och gas. Innan man stötte på fyndigheterna i slutet av 60-talet var befolkningen i området framför allt fattiga pärlfiskare och kameldrivande beduiner. Idag, mindre än 50 år senare, tillbringar många nyrika emiratier sin tid främst med shopping och vissa kontorssysslor. Merparten av jobben inom bygg, service och andra tyngre sektorer sköts av arbetskraftsinvandrare, främst från Sydasien. Det går numera faktiskt nio utlänningar på varje emiratier – endast elva procent av befolkningen kommer ursprungligen från Arabemiraten.
350 soldagar om året
Utöver export av olja har också mycket av den inhemska ekonomin byggt på olje- och gasfyndigheterna. Bara ett fåtal procent av energiförsörjningen i Arabemiraten kommer idag från förnybara energikällor, trots att staten har runt 350 soldagar per år och lätt skulle kunna bygga upp betydande solkraftsanläggningar.
– Solenergin har så snabbt blivit så billig att det har blivit lönsamt att ta hand om den för att till exempel driva fordon, säger Mattias Goldmann, VD för den gröna liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.
Om än sent förefaller nu Arabemiraten, med Dubai, ha insett behovet av att genomföra en energimässig revolution. För två år sedan meddelade de att man skulle ta bort de stora subventionerna för bensin och diesel. Och i höstas aviserade Dubais väg- och transportmyndighet, RTA, och elektricitet- och vattenmyndigheten, DEWA, ett antal satsningar som ska genomföras för att främja elbilsägande.
Exempelvis ska elbilar slippa registreringsavgift och förnyelseavgifter, de ska få köra gratis på motorvägen och parkera utan kostnad på 40 olika ställen i staden Dubai. De ska dessutom få ladda utan kostnad på 100 laddstationer fram till slutet av 2019. Och det ska bli obligatoriskt för alla som bygger nytt att också planera för laddplatser.
Liksom i Norge ska elbilar i Dubai få speciella nummerplåtar för att kunna särskiljas från andra bilar. Fler likheter finns dessutom mellan Norges, Dubais och andra oljestaters nya hållbarhetsintresse.
– När man så småningom ser slutet på oljeeran ser vi att oljestater börjar diversifiera. De ser att det är ganska dåligt för budgeten att bränna oljan själv, eller till och med subventionera den. Det är mycket mer lönsamt att sälja den på annat håll, kommenterar Mattias Goldmann.
Onekligen har flera gulfstater på kort tid förkunnat flera oväntade satsningar, där exempelvis Saudi-Arabien 2014 lade fram krav på byggbolagen att möta nya krav kring luft- och vattenutsläpp samt buller inom endast fem år. Redan 2012 arrangerades dessutom klimatmötet i Qatar, där ett antal gulfstater började diskutera klimatomställning.
Oklara motiv
Som alltid från slutna auktoritära stater har det emellertid varit svårt att bedöma vad som kommer av nymornade insikter hos regimerna själva om att de behöver satsa på ökad hållbarhet, liksom på mänskliga rättigheter – och vad som är framtvingat av rena överlevnadsskäl. Tidigare har staterna kunnat upprätthålla starkt repressiva statsskick i skydd av oljan och gasen, som gett befolkningen ekonomiska resurser om än inte demokratiska. Men när energipriserna sjunker och miljö- och klimatmedvetenheten ökar i omvärlden minskar oljeländernas intäkter och regimerna har inte längre råd att köpa folkets lydnad, enligt vissa analyser.
Oavsett anledningen låter satsningarna till en början intressanta och lovande. Men på plats i olje- och turistemiratet Dubai är det inte många som tror att de kommer att medföra några betydande skillnader mot idag.
– Miljömedvetenheten är helt enkelt inte så stor här. Vi har ju väldigt billig bensin och diesel, så det är inte så dyrt att föra fram en fossilbränslebil, säger en säljchef på Toyota Al-Futtaim Motors, som önskar vara anonym.
Hans bild bekräftas av Al-Futtaims egen reklam utanför showroomet. ”Unleash the beast” förkunnar en stor reklambanderoll på bilsalongsväggen, och visar upp säsongens nya, stora SUV:ar och terrängjeepar, drivna av fossila bränslen. I närheten stannar en buss för att ta upp eventuellt miljömedvetnare trafikanter. Men till och med busskurerna är luftkonditionerade – hållbarhet och energisnålhet är helt enkelt inte några paradgrenar i Dubai.
– Folk ser till exempel inte till livscykelkostnaderna när de köper bil här. Även om det är billigare att äga en elbil så är ju inköpspriset ofta lite åt det dyrare hållet, säger säljchefen.
Kommunikationschefen för Al-Futtaim Motors, Gaydzag Terterian, berättar vidare om Toyotas miljöarbete i Dubai, där biltillverkaren behöver agera mycket långsiktigt för att överhuvudtaget locka till mer hållbar bilkonsumtion i Förenade Arabemiraten.
– Vi satsar hårt på lägre utsläpp, såsom genom Toyota Mirai, vår vätebränslecellsdrivna elbil. Så vi fokuserar på grön teknologi, som vi hoppas snart kommer att bli dominerande i Arabemiraten, säger Gaydzag Terterian.
Han berättar att Toyota Al-Futtaim nyligen invigde Dubais första vätgaspumpstation, för övrigt den första i hela regionen, för att underlätta marknadsintroduktionen av Toyota Mirai i gulfområdet.
Ännu idag finns enligt nyhetssajten Gulf News blygsamma 274 elbilar och 431 hybrider registrerade i Dubai. Men enligt Dubais energiråd DSCE ska två procent av dess bilar vara eldrivna år 2020, och tio procent till år 2030. Vidare ska uppskattningsvis 2 100 elbilar ytterligare köpas in enbart till Dubais offentliga bilpark, såsom till myndigheter och liknande. Tio procent av alla sådana bilar ska därmed komma att vara elektriska eller hybridbilar vid år 2020.
– Polisen och en del myndigheter har ju testat elbilar här, och då kan det vara till exempel vår vätgasdrivna elbil Mirai, säger säljchefen på Toyota Al-Futtaim.
Ny teknik blir snabbt gammal
Åtgärderna anges vara ett sätt att uppnå Förenade Arabemiratens vision 2021 om bättre miljö- och luftkvalitet och ren energi. Men bedömare bland annat i Sverige anser att vissa av åtgärderna, såsom krav på laddplatser i nybyggen i Dubai, är fel väg att gå.
– Ofta blir sådana krav väldigt snabbt gammeldags, för att tekniken utvecklas så snabbt, säger Mattias Goldmann, som tidigare var framstående lobbyist för organisationen Gröna bilister.
Laddningstiden är en sådan faktor som utvecklats snabbt ned mot allt kortare tider hos elbilarna. Och det i sig kan göra alltför vidlyftiga krav på laddinfrastruktur onödiga. Inte heller skattelättnader främjar nödvändigtvis elbilsinköp, menar Goldmann.
– Det är i så fall bättre att satsa rejält än bara lite. En miljöbilspremie som är för liten når kanske bara personer som ändå skulle ha köpt elbil. Som om man skulle springa efter en person som redan bestämt sig för en elbil för att säga ”vänta, du ska få lite pengar från staten också!”.
Som det mest framgångsrika oljelandet i att ställa om mot ökad användning av elbilar och andra mer miljösmarta transportalternativ anger Mattias Goldmann istället Norge, där många av stödåtgärderna inte handlar om penningstimulanser.
Vi ringer upp Marius Holm på den norska miljöstiftelsen ZERO, för att be honom lista ett antal av de norska insatserna för att styra över bilismen i mer klimatneutral riktning.
– I Norge har vi höga skatter på alla konventionella bilar men nollavgift – och noll moms – på elbilar, säger Marius Holm.
Med tanke på det höga kostnadsläget generellt i Norge blir nollmoms på elbilar en lönsam affär för miljöintresserade bilköpare. Åtgärderna riktas specifikt in mot de mest miljövänliga elbilarna, medan hybridbilar och tunga elbilar (som Tesla) fortfarande får betala vissa avgifter.
Elbilsanvändning främjas dessutom i Norge genom att fordonen får nyttja fler offentliga ytor än fossildrivna bilar.
– Elbilar får till exempel använda bussfilen, om än inte i rusningstid, berättar Marius Holm.
Onekligen har Norge kommit längre i sitt miljöarbete, särskilt i fråga om åtgärder för att minska klimatpåverkan från vägtransporter. Men så rullar inte lika många bensintörstiga Lamborghinis, Bentleys eller Rolls-Roycear på de norska gatorna som i Dubai. Redan utgörs faktiskt över fem procent av fordonsparken i landet av elbilar, eller motsvarande 135 000 bilar.
UPPDRAGSGIVARE
Fastighetsnytt
LÄNK
DATUM
2018/01/09
- Category Asien, Bygg & Fastighet, Energi & Hållbarhet, Vetenskap & Teknik