Joakim Rådström | Senaste nytt
18953
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-18953,page-child,parent-pageid-1815,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Joakim Rådström Freelance AB blir klimatpositivt företag!

Vår jord blir allt varmare, havsytan höjs, klimatflyktingar har blivit ett nytt begrepp. Läget för världen är akut. I den rådande situationen blir näringslivets engagemang livsviktigt.

Det känns därför bra att kunna tillkännage att Joakim Rådström Freelance AB blir klimatpositivt företag, enligt det väletablerade Tricorona Climate Partner AB:s noggrant utarbetade normer. Bakgrunden är det sedan tidigare kända begreppet klimatneutralitet, det vill säga, att man kompenserar för sin klimatpåverkan inom vissa områden genom att investera i andra åtgärder och projekt för koldioxidupptag etc. För att företaget ska kunna kalla sig ”klimatpositivt” krävs att man kompenserar för sina utsläpp till åtminstone 110 procent. I mitt företags fall har det framför allt handlat om att kompensera för utrikes flygresor i frilansjournalistiskt syfte.

Tricorona erbjuder i dagsläget ett flertal projekt som man som företag eller privatperson kan investera i för att minska sin klimatpåverkan. Joakim Rådström Freelance har kompenserat för flygresor och övrig påverkan genom att investera i solenergianläggningen Godawari i Rajasthan i Indien samt i Sri Balaji biomassaanläggning i samma land.

Jag uppmuntrar nu samtliga medaktörer i min bransch, och från andra företag, att också bli klimatpositiva. Tillsammans gör vi skillnad.

Joakim Rådström Freelance blir aktiebolag

Från och med den 1 februari 2019 ombildas den enskilda firman Joakim Rådström Freelance till aktiebolag. Även om inte du som kund eller annan part egentligen kommer att märka något av detta innebär det rent juridiskt och försäkringsmässigt en tryggare verksamhetsform, och kommer dessutom att möjliggöra att företaget kan arbeta mer långsiktigt med möjliga investeringar framöver.

Joakim Rådström Freelance AB blir ett privat aktiebolag. VD och ordförande är Joakim Rådström.

PR-konsultuppdrag för Natural Cycles Sverige

Från och med sensommaren 2018 börjar Joakim Rådström Freelance arbeta som tf pressansvarig vid den banbrytande nya digitala preventivmedels-startupen Natural Cycles Sverige. I uppdraget ingår att vara presskontakt för svensk media, översättning till svenska av copy till hemsidan samt av interna dokument, rådgivning, att arrangera intervjuer med Natural Cycles talespersoner med mera.

Natural Cycles är det första digitala preventivmedlet att bli godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA och CE-märkt i Europa. Dess effektivitet vid typisk användning är 93 procent.

Bakgrunden till Natural Cycles var att grundaren Elina Berglund tillsammans med sin make Raoul Scherwitzl började undersöka hur den kvinnliga fertilitetscykeln fungerade. Båda hade disputerat inom fysik och arbetat aktivt som forskare vid det schweiziska kärnforskningslaboratoriet CERN, och kunde tillämpa sin kunskap inom avancerad matematik och dataanalys för sitt nya syfte.

Resultatet av grundarnas arbete blev en noggrant framarbetad algoritm som förutser ägglossning och fertilitet. Elina Berglund och Raoul Scherwitzl paketerade sedan algoritmen i form av en app, som tillsammans med en specifik basaltermometer har kommit att utgöra ett preventivmedel för kvinnor som söker ett ickehormonellt och icke-invasivt preventivalternativ.

Det är otroligt givande och spännande att vara med på denna resa!

Frilansresa till Tanzania

Afrika ligger mig som många redan noterat varmt om hjärtat, och nu i november var det dags att sätta reportagefokus på spännande Tanzania. Vid en veckolång och mycket intensiv resa till landet intervjuade jag bland annat företrädare för forskningsmyndigheten COSTECH, marinbiologer vid marinforskningsinstitutet på Zanzibar samt stödtagare i Malin Cronqvists utbildnings-crowdfunding-organisation Help to Help.

Tanzania är fortfarande ett låginkomstland, men med siktet inställt på att bli ett medelinkomstland till 2025 (genom den tanzaniska regeringens Development Vision 2025). Svenska aktörer har närmast ojämförbart goda utsikter att delta i denna process, givet vårt nära och mycket långa samarbete med landet. Faktum är att det svenskt-tanzaniska forskningssamarbetet firar 40 år i år! Den svenske ekonomen och Afrikaspecialisten Peter Stein framhåller också Tanzania som ett av de länder svenska företag borde satsa mer på.

Jag träffade också några som gör just det, däribland svenske snickaren Staffan Lundh på Zanzibar samt Sweco, som har ett projektkontor i utkanten av Dar es-Salaam. Men i övrigt är det inte så många som hoppat på tåget.

Hur samarbetet med Tanzania förlöpt under dessa år, samt varför vissa företag satsar på landet och vissa inte, kan ni läsa mer om i ett antal artiklar till alltifrån Tandläkartidningen till Hemmets Journal inom kort. Stay tuned!   🙂